Pääkirjoitus

Ei enää koskematon


Niin se vain kävi minunkin kohdalleni. Päälleni käytiin työtehtävissä, ensimmäistä kertaa. Tähän asti olen selvinnyt uhkaavista tilanteista puhumalla ja nopeilla jaloilla, mutta nyt jokin meni toisin.

Miten siinä niin pääsi käymään? En tiedä. Kaikki tapahtui niin nopeasti ja yllättäen. Luotin kai liikaa potilaaseen ja siihen, että poliisit ovat kohteessa. Jälkikäteen mietittynä suhtauduin asiaan aivan väärin. Humalassa olevaan, harhaiseen potilaaseen ei voi luottaa, ei missään tilanteessa. Vaikka potilas kuinka tuntuisi omasta mielestä rauhalliselta. Poliisienkaan antama suoja ei ole sataprosenttinen.

Miten sitten toimin tilanteessa? Olisi hienoa sanoa, että toimin näin: puolustauduin, pääsin itse irti tilanteesta ja tein potilaalle selväksi, että näin ei saa tehdä. Totuus on aivan toisenlainen. Minä lamaannuin. En siis osannut tehdä yhtään mitään, vaikka väkivaltakoulutuksia käyneenä minun olisi pitänyt tietää mitä tehdä. Onneksi paikalla olleet poliisit osasivat toimia. Näin tilanne oli ohi nopeasti enkä loukkaantunut.


Ensimmäinen tunne tapahtuman jälkeen oli epäusko. Miksi tämä kävi minun kohdalleni? Oliko tapahtunut minun syytäni? Hävettää - onko tästä pakko kertoa jollekin? Tein tietenkin asiaankuuluvat ilmoitukset sekä suullisesti että kirjallisesti esimiehille.


Minulla on syyni, miksi kerron tapahtuneesta. Haluan painottaa, että jokainen uhka- ja väkivaltatilanne tulee saada esimiesten tietoon tekemällä niistä asiaankuuluvat ilmoitukset. On tärkeä tehdä ilmoitukset myös näistä tilanteista, joissa ei lopulta kukaan loukkaantunutkaan. Kaikkia tilanteita ei pystytä ehkäisemään, mutta tilastoimalla saamme esimiehille tietoa tapahtumista. Vaikka oma tilanteeni päättyi hyvin eikä kukaan loukkaantunut tilanteessa, jokainen tilanne on liikaa. Lakimuutoskaan ei pysty poistamaan näitä tilanteita, mutta laki antaa oikeusturvaa ensihoitajille. Työnantajien tulisi myös havahtua ja kouluttaa henkilöstöään säännöllisesti uhka- ja väkivaltatilanteisiin. Kertakoulutus ei riitä vaan koulutuksen tulee olla jatkuvaa ja laadukasta. Myös näitä asioita viemme eteenpäin yhteistyössä Spallin ja Tehyn kanssa.


Turvallista syksyä kaikille!