Pääkirjoitus

Ensihoidon työturvallisuus on puhuttanut tänä keväänä mediassa. Liittomme otti myös kantaa ensihoidon työturvallisuuteen tekemällä huhtikuun alussa kevätopintopäivillä julkilausuman Ensihoitohenkilöstön työturvallisuuskoulutus väkivaltatilanteisiin on riittämätöntä. Julkilausuma levisi laajalle ja monet eri sanomalehdet kirjoittivatkin aiheesta. Liittomme on tehnyt aikaisemminkin julkilausumia työturvallisuuteen liittyen ja nyt haluamme mennä astetta pidemmälle työturvallisuuden suhteen. Liittomme sai lausuman myötä useita tarjouksia erilaisista työturvallisuuskoulutuksista, joita on nyt tarjolla monella eri palveluntarjoajalla. Haluamme olla mukana rakentamassa järkevää koulutuspakettia, jota voimme suositella eteenpäin. Tarkoituksena on, että käymme tutustumassa yhteen koulutukseen ja mietimme yhdessä kouluttajan kanssa, olisiko koulutus sellainen, jota voisimme lähteä suosittelemaan eteenpäin. Koulutus on sisällöltään ensisijaisesti väkivaltatilanteiden ennakoimista, ei siis itsepuolustusta. Koulutus järjestetään kesäkuun alussa ja voitte lukea siitä lisää ensi lehdestä.

Tästä lehdestä voi lukea laajan artikkelin liittomme opintopäivistä, joiden aihealueina olivat muun muassa sisätaudit sekä ensihoidon koulutuksen muutokset. Lisäksi lauantaina kuulimme ensihoidon turvallisuushankkeesta, jossa myös Suomen Ensihoitoalan Liitto on ollut mukana. Hankkeessa selvitettiin ensihoidon työympäristöön liittyviä turvallisuusuhkia ja -riskejä sekä tutkittiin ensihoidon eri toimijoiden näkemyksiä turvallisuuskulttuurista. Turvallisuushankkeen julkaisu on valmis nyt toukokuussa ja kehotankin kaikkia alalla toimijoita perehtymään siihen. Näin laajaa tutkimusta ensihoidon turvallisuudesta ei ole aikaisemmin Suomessa tehty. Hankkeesta voit lukea lehtemme seuraavasta numerosta, tähän numeroon se ei vielä ehtinyt.

Kesäloma on monilla jo aivan nurkan takana ja toivottavasti saamme Suomeen lämpimän kesän! Ihanaa kesää kaikille Ensihoitaja-lehden lukijoille!

Karoliina Malinen

päätoimittaja